over onze stichting  
 
lees over de projecten  
 
sponsoring is hard nodig  
 
schrijf je in als vrijwilliger  
 
neem contact met ons op  
 
bekijk de foto's  
 
mail de redactie  

stemInschrijvingen zijn gestart!
Heb jij zin om samen met een maatje iets leuks te ondernemen?! Schrijf je dan snel in!

[meer]

Houd deze site in de gaten!
Stichting Amices heeft grote plannen en wil veel leuke aktiviteiten organiseren!
Stichting Amices wil een leuke tijd bieden aan kinderen voor wie het om uiteenlopende redenen goed is dat zij even uit de woon- en leefomgeving weg zijn.

Door de kinderen tijdens onze projecten positieve aandacht en ondersteuning te bieden, bevordert Stichting Amices dat zij in het dagelijks leven beter functioneren en hun zelfredzaamheid vergroten.
Wat zijn de maatjesprojecten?


Bij de maatjesprojecten gaat een vrijwilliger samen met een kind/jongere een jaar lang leuke dingen doen. Zij zien elkaar ongeveer 4-8 uur per twee weken. De vrijwilliger haalt het kind op en brengt het ook weer thuis. Samen spreken ze af wat ze gaan doen. Potje voetballen, knutselen, zwemmen, naar de bibliotheek, een spelletje spelen of een taart bakken... Het belangrijkste is dat een kind een ontspannen tijd heeft en individuele, positieve aandacht krijgt van de vrijwilliger.

Waar vindt het project plaats? De kinderen die bij Amices aangemeld worden, wonen in de Drechtsteden; Dordrecht, Papendrecht, Zwijndrecht etc.

Wat is de doelgroep van het project Kinderen en jongeren die bij Amices aangemeld worden zijn jongens en meisjes van 6 t/m 16 jaar. Redenen voor de aanmelding zijn bijvoorbeeld: een stoornis zoals ADHD of PDD-nos, weinig financiŽle middelen thuis, een (psychisch) zieke ouder of broer/zus, opvoedingsproblemen in de thuissituatie, eenzijdige vrijetijdsinvulling, ontwikkelingsachterstand of ontlasting van de ouders.

Wat bieden wij de doelgroep? Na de aanmelding gaat de coordinator bij het gezin op bezoek voor een kennismaking. De informatie over het kind neemt zij mee bij het maken van een match. We proberen een zo passend mogelijke vrijwilliger te vinden waarbij de behoefte en wensen van het kind als uitgangspunt gelden. We bieden zorgvuldig gescreende en getrainde vrijwilligers. De coordinator zorgt via contact met kind, ouders en vrijwilliger dat de kwaliteit van de Amices gewaarborgd blijft.

Wat vragen wij van de vrijwilligers? Vrijwilligerswerk voor Amices is gezellig, maar ook verantwoordelijk werk. In een selectiegesprek bespreken wij de motivatie, achtergrond en kwaliteiten van een vrijwilliger. Vervolgens neemt iedere vrijwilliger deel aan een voorbereidende training. Na afloop van de training voeren we nog een nagesprek. Daarnaast moet iedere vrijwilliger een Verklaring Omtrent het Gedrag kunnen overleggen. Een vrijwilliger moet in ieder geval 18 jaar of ouder zijn. Verder moet iemand stevig in de schoenen staan, zich goed in kunnen leven in kinderen en graag activiteiten ondernemen. Een vrijwilliger moet een jaar lang wekelijks tijd vrij kunnen maken voor de afspraken. Verder verwachten we zelfstandigheid, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Het belangrijkste is natuurlijk: heel veel zin!

Wat bieden wij de vrijwilligers? De vrijwilligers bieden we een basistraining, handboek en individuele begeleiding aan. Verder zijn er vrijwilligersavonden waarbij alle vrijwilligers uitgenodigd worden. Er vindt intervisie plaats en twee keer per jaar komt een gastspreker over een bepaald thema vertellen.

Dit bieden wij, maar... het belangrijkste biedt het kind: een leuke tijd met herinneringen voor het leven!


Aanmelden en kosten

Alle kinderen die een beetje aandacht goed kunnen gebruiken komen in aanmerking. Een kind kan worden ingeschreven door een ouder/verzorger, maar ook door instanties voor jeugdhulpverlening of andere instanties die met kinderen in contact staan.

Een kind kan worden aangemeld voor het maatjesproject door een mail te sturen naar Amices, of te bellen met (065) 498 05 99.

Wat kost een Amices maatjesproject?
In principe kost de aanmelding en deelname u helemaal niets. De vrijwilliger die aan uw kind wordt gekoppeld zal samen met uw kind activiteiten ondernemen die niets of nauwelijks geld kosten. Het kan zijn dat u gevraagd wordt bij te dragen in de kosten als (samen met u) wordt afgesproken om bijvoorbeeld naar het zwembad te gaan of iets dergelijks.

Amices streeft ernaar de deelnamekosten zo laag mogelijk te houden, voor diegenen die weinig kunnen betalen. Om de Amices-projecten te kunnen organiseren is Amices daarom sterk afhankelijk van donaties door fondsen, bedrijven en particulieren. 
© 2003 Stichting Amices
Alle rechten voorbehouden